Bij sneeuw is het verplicht het voetpad sneeuw- en ijsvrij te houden.

Als het sneeuwt of ijzelt verhoogt eveneens het risico op ongevallen op de stoep. Strooiwagens houden met strooizout alle wegen en sommige fietspaden vrij maar het trottoir moet u echter zelf sneeuwvrij maken.

We zijn allemaal verplicht om het voetpad voor onze woning sneeuw- en ijsvrij te houden. Deze verplichting is opgenomen in het politiereglement.

 

Sneeuw voetpad vrijmaken

Afdeling 5: Veiligheidsmaatregelen bij sneeuw en ijzel

Artikel 22. Bij sneeuw en ijzel zijn de gebruikers, huurders, eigenaars verplicht op de voetpaden voor gebouwen en onbebouwde percelen een doorgang voor voetgangers vrij te maken en het nodige te doen om de gladheid te bestrijden. Voor appartementsgebouwen rust voorgaande verplichting op de bewoners of gebruikers van het gelijkvloers.

Artikel 23. Bij het vrijmaken van voetpaden moet de sneeuw zodanig verwijderd worden dat ze geen hinder veroorzaakt voor de weggebruikers. Ook onder meer straatgreppels, autobushaltes, rioleringsputjes, rioolkolken en –monden, deksels van nutsvoorzieningen en hydranten moeten vrij blijven.

Artikel 24. Bij vriesweer is het verboden water op de openbare weg te gieten of te laten lopen.

Artikel 25. Het is verboden zich op het ijs van de openbare waterlopen en stilstaande waters te begeven, tenzij er een schriftelijke toelating werd gegeven door de bevoegde autoriteiten. 

Een inbreuk op het politiereglement kan aanleiding geven tot een administratieve geldboete. Daarenboven kan je aansprakelijk worden gesteld bij eventuele ongevallen.

Bron: politiereglement